There was an error in this gadget

Saturday, November 17, 2012

enTry 63 : unTuk awak...

assalamualaikum...
entry kali ni yana tujukan khas buat insan yang pernah bertakhta di hati suatu ketika dahulu..
niat di hati pada awalnya dah tak nak ada kaitan dengan insan tersebut, nak remove kawan dia dari friend list fb yana tapi tetiba terbaca status fb kawan si dia.. agak terkejut bila dapat berita yang si dia kemalangan ketika bertugas.. si dia alami kecederaan yang teruk di bahagian muka sebab yana dapat info dagu + hidung patah, tulang pipi + dahi pecah, kemudian bahu patah.. skang baru settle satu operation, next operation menanti.. YA ALLAH, yana hanya mampu mendoakan keselamatan si dia dari jauh & semoga si dia diberi kekuatan & tabah dalam menghadapi kesakitan & ujian dari-MU YA ALLAH..

his family..

suka tgk awak pakai uniform ni.. =)
after operation...
2 ari lepas operation...

wajah awak memang lain sangat, saya pun dah hampir2 tak kenal awak, saya harap awak akan cepat sembuh.. saya sentiasa doakan awak dari jauh ABU TALIB BIN SARIF..

Saturday, October 13, 2012

entry 62 : October 2012...

assalamualaikum...

pejam celik pejam celik kejap ja dah masuk bulan 10..
kejap ja masa berlalu sekarang.. masih banyak yang yana perlu pelajari dalam kehidupan ini &perbaiki diri sendiri..

alhamdulillah.. 1 Oktober 2012, genap la umur yana 23 tahun.. yana bersyukur sebab masih di panjangkan umur & diberi kesempatan untuk berbakti kepada kedua ibu bapa yana.. nampaknya umur pun semakin meningkat, tanggungjawab pun semakin bertambah sekarang.. semoga yana akan dapat lalui kehidupan yang akan datang dengan penuh kesabaran & tabah dalam menghadapi dugaan yang diberi...

 selain daripada tu, bulan oktober juga merupakan bulan yang paling bersejarah dalam hidup yana di mana yana akhirnya berjaya menghabiskan pengajian yana di Universiti Malaya dalam tempoh yang ditetapkan iaitu 3 tahun.. akhirnya, pada 4 Oktober 2012, yana berjaya menggenggam segulung ijazah.. ini ialah hadiah hari lahir yang paling berharga dalam hidup yana selain untuk ibu bapa yana..

dalam kegembiraan yang yana kecapi ni, masih ada rasa sedih.. konvokesyen yana family tak datang.. sayu je hati tengok kawan2 lain 1 family datang tapi yana, tak da sapa pun yang datang.. dulu yana pernah berangan nak bagi mak dengan abah pakai jubah yana, nak diorang pun rasa gembira tapi semua tu tak kesampaian.. sedih memang la sedih kan tapi dah diorang tak dapat datang, yana pun tak boleh nak buat apa2.. 

apapun yana bersyukur sebab masih ada kawan2 yang sudi contact yana & raikan hari bersejarah yana ni.. tima kasih sahabat sebab kalian masih ingat dekat yana.. tima kasih jugak pada sahabat2 yang bagi hadiah dekat yana.. =)

kat bawah ni yana lampirkan sedikit kenangan yang yana sempat rakamkan bersama sahabat-sahabat di Universiti Malaya.. 

wif alin (pengajian korea)
bersama sebahagian daripada coursemate
wif zatul (APM)
Universiti tercinta..
sahabat-sahabat di Kolej Kediaman Kinabalu..
wif farahin (fakulti sains)
wif safwan (schoolmate)
after convocation.. collect picture
wif fahah & shin ye (pengajian jepun)
wif firdaus (elit pra-u 2007)
graduan fakulti sastera & sains sosial
wif pija & kak dila (rehearsel day)
tima kasih HASNI, SAFWAN, FEEZA, NABILA, HUSNA, PERWARIS & JABATAN PENGAJIAN ASIA TIMUR.. *_*

Saturday, August 25, 2012

enTry 61 : raya 2012..

assalamualaikum..
alhamdulillah.. sudah sebulan berpuasa, akhirnya tiba jugak 1 syawal (19 Ogos 2012).. raya tahun ni ala kadar je, hanya buat kuih raya ja, nak buat menu lain tak sempat sbb yana keja dari pagi sampai malam (butik yasmeen).. walaupun penat keja tapi yana rasa happy sebab kawan2 kat tempat keja semua baik2, satu kepala dgn yana, dapat jugak yana timba pengalaman sambil tengok gelagat pelanggan yang datang cari baju raya.. macam2 gelagat ada.. yang besar nak ambik baju saiz kecik, yg kecik plak nak ambik baju besar.. haishh.. bila cakap baju tu kecik, cakap plak dekat kita yang bulan puasa ni berat mak cik dah turun.. haa tak pa, klau berat dah turun, mak cik cuba la baju yang saiz kecik2 (lepas tu baru sedar diri yang diri tu tak muat pakai baju kecik)..

bulan puasa ni jugak kesihatan mak tak menentu, asyik pengsan.. walaupun mak tak sihat, mak kuatkan jugak semangat untuk berpuasa.. walaupun yana sibuk keja, balik malam, yana sempat jugak buat beberapa jenis kuih raya, bukan apa, yana tau family yana lebih suka makan kuih buat sendiri dari beli sebab rasa tak sama, jadi yana kuatkan semangat untuk siapkan beberapa jenis kuih.. raya kali ni jugak yana rasa berpuas hati sebab dapat belikan mak baju raya, tudung & kasut baru.. =) abah plak memang yana tak beli sebab abah tak suka, dia lebih suka beli sendiri.. insyaALLAH, kalau ada rezeki lebih tahun depan, yana nak beli baju raya baru untuk abah.. =)

raya tahun ni macam biasa lah, abang yana tak balik beraya, jadi 4 orang lagi la tahun ni.. macam2 alasan sangat abang yana bagi, ntah la.. yana pun tak nak paksa dia, kalau dia rasa family ni penting bagi diri dia, pandai2 la dia minta cuti untuk balik raya.. raya tahun ni jugak amat bermakna buat diri yana.. first time yana pegi beraya di umah senior2 & kawan2, sebelum ni pun ada tapi 2 3 buah umah ja tapi tahun ni, agak banyak la yana pegi.. selain pegi beraya, budak2 yang pegi pjkn dengan yana juga ada buat reunion tapi yang datang cuma 8 orang ja, agak sedih tapi nak buat macam mana dah semua orang busy, tak boleh nak paksa..

reunion pjkn (raya keempat)
jemputan walimatulurus jugak banyak selepas raya ni.. senior kawin (23/8/2012), maisarah kawin (25/8/2012), akak kawan yana kawin (23/8/2012), banyak la.. rasa macam diri ni dah tua sangat dah sebab semua dah masuk ke alam rumah tangga dah.. huhu.. apa pun, doa yana agar semua bahagia dengan pasangan masing2 hingga akhir hayat.. =)

maisarah kawen.. =)
madihah, maisarah, asmah & hidayah..
wif madihah & khairiyah..
hati ini juga rasa sangat tenang bila si dia hantar mesej minta maaf & balas ucapan selamat hari raya.. for me, benda yang lepas, biar lah lepas, yana tak nak berdendam dengan sesiapa pun, tak kisah la salah tu dari diri yana sendiri @pun tidak.. semuanya 0-0.. kita mulakan kehidupan baru.. walaupun si dia dah berpunya, hati ini masih belum mampu untuk melupakan.. kata2 akhir bahawa diri ini tidak akan dilupakan sampai bila2 buat yana rasa diri ini amat bermakna.. tapi yana tahu, tak elok letak harapan pada kekasih hati orang lain.. yana sentiasa doakan kebahagiaan kamu..

buat abg jpj, semoga lebaran kali ini dapat memberi lembaran baru buat diri awak, buka buku baru & mulakan hidup baru.. yana sentiasa ada di sini untuk mendengar luahan hati awak.. mungkin yana tidak mampu untuk menjadi penasihat yang terbaik buat diri awak sebab yana masih muda, masih belum merasai kehidupan berumah tangga tapi yana masih mampu menjadi pendengar yang setia & bagi pendapat pada diri awak as a woman..

harapan yana, semoga semua orang yang mengenali diri yana bahagia dengan kehidupan masing2.. yana jugak harap yana akan cepat2 dapat keja sebab yana nak bantu family & balas jasa mak & abah selama ini.. semoga semua urusan yana dipermudahkan... ^_^

Sunday, July 15, 2012

entry 60 : semester akhir + Tokyo, Jepun

assalamualaikum...
alhamdulillah.. tanggal 18 Jun 2012 yang lalu merupakan hari terakhir yana menghadapi peperiksaan sebagai seorang mahasiswi Universiti Malaya.. insyaALLAH, andai tiada aral melintang & diizinkan Allah, tahun ini merupakan tahun terakhir yana sebagai mahasiswi UM.. perancangan selepas ini masih belum ditetapkan sebab yana masih dalam dilema untuk sambung study @ tak.. semuanya terserah pada keadaan.. banyak kenangan yana di Universiti Malaya.. di sini lah yana belajar pahit manis asam garam dalam kehidupan sebagai seorang pelajar & juga sebagai seorang manusia.. semuanya akan yana jadikan sebagai pengajaran buat diri ini & kenangan sehingga hari tua.. terima kasih kepada mak & abah sebab bagi kepercayaan kepada kakak untuk melanjutkan pelajaran di universiti, kepada kawan2 kerana banyak membantu diri ini & tidak biar diri ini keseorangan di tempat asing, serta kepada pensyarah2 kerana telah memberi banyak tunjuk ajar dalam mencari ilmu....



bergambar selepas tamat menjawab last exam.. ^_*


ALHAMDULILLAH.. setelah penat bertungkus lumus dalam peperiksaan, projek yang telah dirancang dari yana tahun 2 telah pun berjaya dijalankan.. projek untuk ke Tokyo, Jepun telah pun berlangsung pada 24 Jun sehingga 7 Julai 2012 baru2 ini.. 
kalau sebelum ini yana berpeluang menjejakkan kaki di bumi Nagasaki, alhamdulillah, yana diberi peluang sekali lagi untuk menjejakkan kaki di Tokyo pula.. trip pada kali ini disertai seramai 19 orang pelajar & seorang pengiring iaitu En. Zakaria..terima kasih kepada sensei zakaria kerana berkat usaha dari sensei, kami semua dapat menjejakkan kaki ke Jepun beramai2.. yana rasa sangat happy sebab kali ni dapat pergi dengan semua kawan batch yana yang mengambil Pengajian Jepun.. banyak aktiviti yang telah dijalankan tapi aktiviti kali ini yana rasa amat penat sebab everyday kena jalan kaki, naik tangga, turun tangga, naik tren.. check in hotel, check out hotel.. amat meletihkan sampaikan yana & kawan2 dah boleh hafal stesen & tren mana yang perlu kami naiki untuk ke tempat2 tertentu...
melalui program kali ini, banyak ilmu yang yana peroleh, yana dapat mendalami budaya Jepun dengan lebih dekat serta merasai sendiri kehidupan sebagai seorang pelajar & rakyat di sana.. bahasa Jepun yana juga jadi bertambah baik dari sebelum ini sebab family angkat yana lebih suka berkomunikasi di dalam bahasa ibunda mereka.. yana juga berpeluang untuk mencuba pakaian tradisional Jepun iaitu Yukata, serta melawat Edo Museum & Sumo Museum.. 
program kali ini pihak JPAT bekerjasama dengan student dari Rikkyo University.. selain itu, yana & kawan2 turut berpeluang melawat Yokohama University..
aktiviti untuk first day di Jepun ialah melawat Kedutaan Besar Malaysia di Jepun.. di sana yana & kawan2 berpeluang untuk beramah mesra serta berbincang serba sedikit hal politik yg sedang melanda negara Jepun.
kemudian, hari2 berikutnya jadual yana & kawan2 dipenuhi dengan pelbagai aktiviti yang padat.. yana & kawan2 berpeluang melawat bandar Yokohama (Pearl Habour), Akihabara (tempat barangan elektronik yang terbesar di dunia), Asakusa (terkenal dengan temple), Tokyo Disneyland, dan sebagainya..

yana turut berpeluang untuk menaiki & melihat Hakamaru Ship (kapal untuk pameran sahaja), menaiki skybus, shinkansen (kereta api laju), cable car (ke puncak gunung Hakone), roller coster & flash mountain (Disneyland), dan sebagainya.. yana ni sebenarnya tak boleh tempat tinggi sebab gayat tapi yana juga suka mencuba something yang mencabar.. walaupun takut, yana main jugak game di Disneyland, rugi la kalau dah pegi tapi tak main apa2 kan.. bak kata orang " belum cuba belum tahu" & "tak kenal maka tak cinta".. eh, ada kaitan ke?? hmmmm.. ada la sikit2 kan.. hehe..

family angkat yang yana dapat cuma ada mak, ayah & sorang anak lelaki..tapi anak laki diorang ni keja di Kobe dengan syarikat apa ntah.. tapi mak yana tulis dalam borang Hippo Family yang anak dia businessman.. time yana di umah diorang, anak bujang diorang tu tak da di rumah sebab keja, so yana dibenarkan untuk tido di bilik anak bujang diorang tu selama 2 malam.. memang terasa sangat asing bila tinggal dengan family angkat, tambahan pula terpaksa berpisah dengan kawan2, Japan Language yana pun tunggang tebalik, rasa terasing sangat tapi dalam masa yang sama yana bersyukur sebab dapat family yang baik hati & layan yana dengan elok.. dalam masa yang sama, yana dapat tingkatkan lagi Bahasa Jepun yana & cuba untuk berkomunikasi dengan diorang dengan menggunakan bahasa diorang..

wif my best friends..

Rikkyo University, Niiza Campus..
gadis2 di tepi jalanan...
Rikkyo University library..
wif my partner Yumiko (rambut perang) & kawannya (x ingat nama)..
 
Masutani sensei
zakaria sensei..
Tokyo Disneyland..
Sumo Restaurant..
wif oka chan..
makanan di Yokohama University..
Sumo Museum..
Yokohama University..
Edo Museum..
wif family angkat (actually yana ada 2 family angkat) ^_^
bersama Momoko..
mak & ayah angkat.. wearing yukata.
saat akhir sebelum berpisah dgn ibu angkat (yana baru lepas nangis.. sedih ooo)
salah sorang student Rikkyo University.. Kai..

sebelum bertolak balik ke Malaysia, sensei zakaria telah bawa yana & kawan2 untuk melawat Gunung Fuji.. perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 2 jam dengan menaiki tren.. namun begitu, nasib kurang menyebelahi kami semua sebab cuaca hari tu tak berapa elok, kabus tebal & kami semua tak berkesempatan untuk melihat Gunung Fuji.. yana & kawan2 di bawa ke puncak Gunung Hakone untuk merasai sendiri suasana di puncak tersebut dengan menaiki cable car.. tempat tersebut famous dengan telur rebus yang direbus dengan menggunakan air dari kawah gunung berapi yang tidak aktif..
makan angin sebelum balik Malaysia..
cable car..
Shinkansen
the famous egg at Hakone Mountain..
kawah gunung berapi..
last makan di Jepun before balik Malaysia..
menunggu Mr. Zakaria beli tiket untuk naik Shinkansen..

wif sempai Hakeem di Haneda Airport.. menanti waktu berlepas ke Malaysia..
Finally.. selamat tiba di LCCT wif Air Asia (8 Julai 2012 / 7.30 pagi).. ^_*

skarang yana sangat2 merindui keluarga serta rakan2 di Jepun..insyaALLAH andai masih diberi peluang & ada rezeki, yana ingin sekali lagi ke Jepun untuk melawat mereka yang sudah menjadi sebahagian dari diri yana.. kenangan terindah dalam hidup yana apabila dapat menjejakkan kaki ke negara matahari terbit sebanyak 2 kali...